Londons bästa dagsutflykter

De trevligaste och intressantaste dagsutflykterna från London med tåg. Besök universiteten, katedralerna, stränderna och slotten. Upplev spännande historia utmed promenader i Cambridge, Oxford, Canterbury, Winchester, Bath, Brighton, Rye, Whitstable, Stratford-upon-Avon, Margate, Woodstock, Windsor och Eton. Boken finns ute i bokhandeln.

Titel: London. Bästa dagsutflykterna.
Författare: Bosse Bjelvenstedt
Språk: Svenska
Danskt band liggande A5 (210x148mm)
Antal sidor: 240
ISBN: 978-91-981889-1-2
Förlag: Storartad Förlag
Utgiven: April 2016

Provläs. Här ser du exempel på hur bokens uppslag kan se ut.

Här följer en kort sammanfattning av de nya promenaderna:

1. Windsor och Eton
Det blir en promenad i byn Windsor och besök på det kungliga slottet Windsor. Innan hemfärd passeras Themsen och vi går förbi Eton College och tillbaka via Etons ängar.

2. Whitstable
Vi besöker den lilla lugna fiskebyn norr om Canterbury. Troligen Englands största utbud av ostron och pub på stranden. Hög mysfaktor utlovas.

3. Canterbury
Englands äldsta katedral längs den urgamla vägen mellan London och kontinenten. Det blir en rundvandring i den trevliga byn som funnits här sedan romarna och ett besök i katedralen.

4. Oxford
Staden startade som vadställe över River Thames på tidigt 900-tal. Här finns Englands äldsta universitet och flera av dem passeras längs walken. Vi ser fantastiska miljöer bl a från filmer som Harry Potter och Kriminalinspektör Morse och pubar som the Eagle and Child där the Inklings möttes. The Inklings var en litterär diskussionsgrupp som bestod av bl. a. J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis.

5. Woodstock och Blenheim Castle
En bussresa norr om Oxford ligger byn Woodstock och Churchills födelseplats Blenheim Castle. The Duke of Marlboroughs familjegods sedan generationer. Det besöker vi naturligtvis och tar en promenad i byn.

6. Winchester
Katedralen är Europas längsta och en av de största. En historisk stad med ett slott från 1100-talet och stadsplan från 800-talet gjord av kung Alfred the Great. Då var staden också Wessex och Englands huvudstad. Känd också för sina skolor och Jane Austen.

7. Cambridge
Anlades under romartiden och var platsen för ett romerskt fort. Näst äldsta collegestaden och om möjligt mer pittoresk och kompakt än Oxford. Vi promenerar utmed River Cam och besöker skolorna och de trevliga historiska pubarna.

8. Brighton
Mest besökt efter London är det stadsbornas badstrand och nöjesplats nummer ett. Efter en påse Fish & Chips på stranden förstår du orsaken till populariteten. Brighton har Unesco- och World Heritage-status.

9. Bath
De naturliga varmvattenkällorna var orsaken till att romarna byggde sina badhus här. En utomordentligt vacker stad med sina 1700- och 1800-talsbyggnader gör Bath till ett måste att besöka om man tvingas att välja. Platsen och den omgivande naturen är också fantastisk nära Cotswolds. Jane Austen förkroppsligad och en elegantare plats är svår att finna. Bath har Unesco- och World Heritage-status.

10. Rye
Den forna viktiga hamnstaden och hamnen vilar en törnrosasömn med sina vackra stenlagda gator och korsvirkeshus. På medeltiden var Rye en av ”Cinque Ports” och låg vid havet.

11. Stratford-upon-Avon
Shakespeares födelsestad med stadsprivilegier från 1196 ligger lite längre från London men jag har ändå valt att ta med den. Vi strosar omkring i den gamla köpmannastaden, besöker hans födelsehus och Royal Shakespeare Companys teater. Anne Hathaway’s Cottage och flera andra historiska platser ligger utmed vår väg.

12. Promenad Ramsgate – Margate
En härlig promenad utmed havet mellan två forna fiskebyar och badorter i grevskapet Kent så långt österut man kan komma. Vill du inte gå hela vägen så finns det tillräckligt att se som är värt resan. Vi passerar Dickens sommarnöje och museum i Broadstairs.

Några andra platser jag omnämner i boken är: Arundel, Chichester, Salisbury, Rochester, Lullingstone Roman Villa, St Albans, Chilterns, Highclere Castle, Brockenhurst, Lullingstone Roman Villa, Hatfield, Thames in Henley, Royal Tunbridge Wells, Guildford och Duxford med Imperial War Museum.